O BALONARSKEM PRVENSTVU

Naslednje svetovno prvenstvo v letenju s toplozračnimi baloni bo potekalo septembra 2022 v Murski Soboti. Osrednji del dogodka bo predvidoma potekal v gradu Rakičan in na letališču Murska Sobota, priprave pa so se že začele. Kot neke vrste napovednik prihajajočega svetovnega prvenstva v letenju s toplozračnimi baloni 2022 je od 27. avgusta do 1. septembra 2019 potekalo Slovensko odprto državno prvenstvo v letenju s toplozračnimi baloni Murska Sobota 2019, med 27. in 30. avgustom 2020 pa še Odprto državno prvenstvo v poletih s toplozračnimi baloni in prvi vzlet plinskih balonov Murska Sobota 2020.

Svetovno prvenstvo v letenju s toplozračnimi baloni poteka na vsaki dve leti, kjer tekmujejo najboljše ekipe na svetu. Leta 2014 se je svetovno prvenstvo odvijalo v Braziliji, 2016 na Japonskem, 2018 v Avstriji, kjer se je pomerilo 150 ekip iz 38 različnih držav. Slovenijo sta zastopali dve ekipi. To sta bili ekipa Roto balloon team v sestavi Radoš Švagelj, Miro Lasbaher, Luka Mihalič in Matjaž Plošinjak ter Vito Balloon team Slovenia, ki so jo sestavljali Vito Rome, Tin Švagelj, Anja Novak in Daša Ložar. »Ko ob sončnem vzhodu in zahodu v zraku vidiš 150 balonov, so pogledi v nebo nepozabni,« so povedali.

Prireditelji svetovnega prvenstva v Murski Soboti so Roto balonarski klub, skupaj z Mestno občino Murska Sobota, Letalsko zvezo Slovenija in Aeroklubom Murska Sobota, katere v letu 2022 čaka zelo zahtevna naloga, saj bo na svtovnem prvenstvu sodelovalo 145 balonov, kar pomeni vključno z ekipami, osebjem tekmovanja, organizatorji in prostovoljci več kot 800 ljudi.

V 2022 ste torej dobrodošli v Pomurju! Pomurska pokrajina je idealna za letenje z baloni zaradi svoje idealne geografije oziroma ravnice ter primernih temperatur in vetrov. Že letos pa pričakujemo veliko število pilotov, ki bodo trenirali in leteli nad Pomurjem.

Organizatorji

Slovenija je v Prekmurju že pred 25. leti, davnega 1994 že organizirala evropsko prvenstvo v letenju s toplozračnimi baloni, ki je sodelujočim ostalo v nepozabnem spominu zaradi slikovitega ambienta, odlične kulinarike in srčne gostoljubnosti domačinov. Organizacijski tim za 2020 se lahko pohvali z organizacijo slovenskih nacionalnih prvenstev med letoma 2013-2017 in tekmovanja FAI leta 2017 ter več kot 10-letnimi izkušnjami iz različnih področij balonarstva (kot piloti, uradne osebe na tekmovanjih, člani ekip …) v nacionalnih, evropskih in svetovnih FAI tekmovanjih …

O klubu Roto balon klub

Balonarsko društvo ROTO je bilo ustanovljeno leta 1993 z namenom promovirati podjetje ROTO in balonarstvo v Pomurju. Leta 1994, ko sta Matjaž in Štefan Pavlinjek dobila dovoljenje za letenje, je balonarstvo postal družinski šport. Klub ima tri aktivne pilote (Matjaž Pavlinjek, Goran Grgič, Radoš Švagelj), ki se redno udeležujejo regionalnih, nacionalnih in mednarodnih tekmovanj. Najboljši rezultat kluba je 3. mesto Radoša Švaglja na državnem prvenstvu leta 2015 in 2017. Matjaž Pavlinjek je predsednik kluba, glavni sponzor kluba pa je ROTO – družinsko podjetje z 69-letno tradicijo.

Baloni nad Prekmurjem

Balonarska komisija Letalske zveze Slovenije

Štefan Pavlinjek

Dragi balonarji in prijatelji,

dolgo je že tega, kar smo se srečali v Murski Soboti. Priznati moram, da sem bil, kot član organizacijske ekipe iz leta 1994, še do nedavnega prepričan, da je bila to zame edina tovrstna izkušnja v življenju. Medtem pa sta Slovenija in svet postala priča popolnoma novi generaciji pilotov – mladih, ambicioznih in zagnanih, ki meje poletov z baloni pomikajo višje, kot smo si leta 1994 sploh lahko predstavljali. Dandanes imamo na voljo nove tehnologije, sveže informacije in popolnoma nov koncept samega prvenstva kot takega.

In ravno ta generacija je tista, ki je trenutno na vrhuncu moči, njene ambicije so še večje. S ponosom napovedujemo organizacijo 24. Svetovnega prvenstva leta 2020, saj vem, da bomo na njih lahko zelo ponosni.

S spoštovanjem,

Štefan Pavlinjek, predsednik

Balonarski klub Roto Balon klub

Goran Grgič

Vsem, ki ljubite ta šport.

Balonarski klub Roto je leta 2013 v Polani zbral številne navdušence – z namenom organizirati državno prvenstvo. Mnogi med njimi so kot piloti, člani posadk, opazovalci, svetovalci in ocenjevalci v preteklosti že sodelovali na državnih in mednarodnih dogodkih. Nekateri so bili tudi del organizacijske ekipe leta 1994, mnogi so se kasneje tudi sami začeli ukvarjati z balonarstvom, vsem pa sta bili skupni obilica izkušenj in motiviranost.

Zaradi tesne povezanosti z Avstrijo in njeno nacionalno letalsko zvezo, sem imel priložnost sodelovati s tamkajšnjimi piloti in organizatorji, katerih nasveti, ekipe in oprema so mi zelo pomagali pri organizaciji. Z njihovo pomoč sem zelo hvaležen. 

Balonarski klub Roto je tekom let uspel privabiti številne sponzorje. Posebna zahvala gre Aeroklubu Murska Sobota, ki nam je vsakokrat zagotovil zadosti prostora in omogočil uporabo letališke infrastrukture.

Če skušam povzeti svoje izkušnje iz teh let, bi izpostavil raznovrstnost zastavljenih tekmovalnih nalog, veliko možnosti za varne pristanke, ugodne vremenske razmere in prijazne domačine.

Zdaj je čas, da naredimo korak naprej. Vabimo vas, da se avgusta pridružite našemu državnemu prvenstvu, spoznate organizatorja in se seznanite z lokacijo. Budno smo spremljali tudi organizacijo dogodka v Avstriji (2018) in tam zbrali nekaj uporabnih namigov. Naš cilj je, da v letu 2020 organiziramo Svetovno prvenstvo in ob tem ustvarimo nepozabne spomine!

Se vidimo v 2020,

Goran Grgič, predsednik