HABC2022 Tiskovna konferenca predstavitev slike in polet z balonom
Pošta Slovenije je na pobudo Filatelistične zveze Slovenije 11. julija izdala novo priložnostno znamko z motivom toplozračnih balonov in tako pred začetkom 24. Svetovnega prvenstva v letenju s toplozračnimi baloni Murska Sobota 2022 obeležila to vrhunsko športno prireditev. Ker so nekoč pošto dostavljali tudi s toplozračnimi baloni, je ob tej priložnosti balon poletel izpred paviljona Expano in dostavil prvo pošiljko z novo priložnostno znamko.

Svetovno prvenstvo v letenju s toplozračnimi baloni, ki bo potekalo od 16. do 23. septembra v Murski Soboti, bo največji letošnji mednarodni športni dogodek pri nas. Prireditelji so ROTO Balon klub, mestna občina Murska Sobota, Letalska zveza Slovenije in Aeroklub Murska Sobota. “Ponosni smo, da bomo gostili 105 balonarskih ekip z vsega sveta in 40 festivalnih balonov. To pomeni, da bomo v zraku lahko občudovali kar 150 pisanih balonov, in še več kot to: obiskovalci si bodo lahko tekmovanje ogledali tudi iz balona, saj so na spletni strani že na voljo rezervacije komercialnih poletov,” je povedal Matjaž Pavlinjek, predsednik ROTO balon kluba in generalni direktor organizacije Svetovnega prvenstva v letenju s toplozračnimi baloni.

Gre za dogodek svetovnega formata, ki ima velik pomen tudi za promocijo Slovenije v svetu, zato smo počaščeni, da častno pokroviteljstvo nad otvoritveno slovesnostjo 24. FAI svetovnega prvenstva v poletih s toplozračnimi baloni Murska Sobota 2022 prevzema predsednik Republike Slovenije Borut Pahor,” je še napovedal. Več o programu dogodka.

HABC2022 Tiskovna konferenca predstavitev slike in polet z balonom

Dogodek svetovnih razsežnosti je obeležila tudi Pošta Slovenije, ki je 11. julija 2022 izdala priložnostno poštno znamko z motivom svetovnega balonarskega prvenstva in ovitek prvega dne, skupaj s priložnostnim žigom. Mag. Bojan Bračič, predsednik filatelistične zveze Slovenije, je med drugim povedal, da znamke ustvarjajo zgodbe, tekmovalcem pa zaželel veliko gledalcev in dobre rezultate. »Upamo, da bomo tudi s takšnimi posebnimi izdajami med filateliste privabili nove, mlade člane, saj zanimanje za ta zanimiv konjiček upada. Znamka z motivom toplozračnega balona nosi v svet napoved dogodka – svetovnega balonarskega prvenstva v Murski Soboti.« V času svetovnega prvenstva bo v Expanu razstava znamk z motivi balonov in balonarske pošte z vsega sveta.

HABC2022 Tiskovna konferenca predstavitev slike in polet z balonom

Dr. Jože Nemec iz Filatelističnega društva Maribor se je zahvalil Pošti Slovenije za to čudovito gesto, ki so jo realizirali v rekordno kratkem času in pojasnil, da je treba vlogo za izdajo nove poštne znamke podati vsaj dve leti prej: “Vesel sem, da je ta projekt uspel, saj gre za promocijo tako balonarskega športa kot tudi filatelistov.”

V Pošti Slovenije vsak dan skrbijo, da na tisoče pošiljk najde svojega naslovnika, izdajanje priložnostnih znamk pa je eden najlepših delov njihovega posla, je povedala mag. Simona Koser Šavora, ki je novo priložnostno poštno znamko na kratkem dogodku za medije tudi uradno dala v promet. Njen avtor je ilustrator Luka Seme, vrednost je črkovne oznake B, kar pomeni, da je namenjena za navadno pošto do 50 g v notranjem prometu. “Imeti svojo poštno znamko je za dogodek velika čast in ni nekaj samoumevnega – ta znamka je tudi velik promotor Slovenije.”

Znamki želimo srečno pot in naj ponese glas o svetovnem prvenstvu daleč in še dlje!

HABC2022 Tiskovna konferenca predstavitev slike in polet z balonom

Izvedeli smo tudi, kako se znamka obnese v zraku, saj smo po 150 letih obudili balonarsko pošto iz časa cesarice Marije Terezije. Čast prenesti prvo pošiljko z novo poštno znamko je pripadla Nives Orešnik.

Recommended Posts