Predstavitev svetovnega prvenstva v poletih s toplozračnimi baloni Murska Sobota 2022

23. junija 2022 je v Ljubljani potekala novinarska konferenca, kjer smo novinarjem predstavili 24. FAI svetovno prvenstvo v poletih s toplozračnimi baloni Murska Sobota 2022.

V Sloveniji letos med 16. in 23. septembrom v Murski Soboti gostimo največjo letalsko športno prireditev, svetovno prvenstvo v letenju s toplozračnimi baloni, ko bomo lahko v zraku občudovali več kot 150 balonov. V šestih tekmovalnih dneh se bo pomerilo 105 tekmovalnih balonarskih ekip iz 34 držav, za obiskovalce pripravljamo tudi bogat spremljevalni program; na voljo bodo  komercialni poleti za vse, ki bi si v času prvenstva želeli poleteti z balonom.

Štefan Pavlinjek, predsednik organizacijskega odbora svetovnega prvenstva, napoveduje še en vrhunski športni dogodek: »Gre resnično za največjo letošnjo športno prireditev na naših tleh, na kar smo v Pomurju zelo ponosni. To je veliko priznanje za slovensko balonarstvo in nadvse odgovorna naloga za organizacijski odbor. Prihaja nova generacija mladih, ambicioznih in zagnanih pilotov, ki meje poletov z baloni pomikajo višje. Letošnje svetovno balonarsko prvenstvo Murska Sobota 2022 bo organizacijsko še zahtevnejše, saj bodo samo tekmovalne ekipe štele 800 ljudi.«

Toplozračni balon ROTO special shape

»V Sloveniji imamo kar nekaj odličnih pilotov toplozračnih balonov, ki dosegajo izjemne rezultate tudi na mednarodnih tekmovanjih. Letos bodo na svetovnem prvenstvu našo državo zastopali Vito Rome, Dejan Buzeti in Jernej Bojanovič. Na letošnjem tekmovanju bomo gostili tudi aktualnega svetovnega prvaka Dominica Bareforda, aktualno svetovno prvakinjo v ženski konkurenci Dario Dudkiewicz-Golawsko in dva mladinska svetovna prvaka Roya Gommerja in Jana Suchyja,« je povedal Goran Grgič, namestnik direktorja svetovnega prvenstva.

To pa ne bo samo dogodek za tekmovalce najvišjega ranga, ampak balonarski spektakel, obljublja Matjaž Pavlinjek, predsednik ROTO balon kluba in generalni direktor organizacije svetovnega prvenstva: »Množica pisanih balonov v zraku je vsekakor paša za oči, ki bo v Pomurje gotovo privabila množico ljubiteljev toplozračnih balonov iz Slovenije in tujine. Tovrstna športna tekmovanja so obogatitev turistične ponudbe Pomurja, skupaj z razstavnim paviljonom Expano in številnimi drugimi zanimivostmi, hkrati pa gradijo prepoznavnost Slovenije v svetu.«

Organizatorji letos pripravljajo bogat spremljevalni program za širšo javnost. Večer pred otvoritveno slovesnostjo, 16. septembra, bo koncert »Godba fest« z različnimi godbami na pihala, ponovno bomo uživali tudi v pogledih na čarobno osvetjene plinske balone in njihov vzlet. Na otvoritveni prireditvi, 17. septembra, kjer pričakujejo do 10.000 ljudi, bo glavna atrakcija enourni letalski miting EXPANO AEROSHOW in KEY GRAB, atraktivna disciplina, v kateri baloni tekmujejo, kdo bo pobral ključ sredi Soboškega jezera. Med najbolj fotogeničnimi trenutki bodo zagotovo večerni skupinski vzleti (FLY-OUT) in jutranji skupinski prileti (FLY-IN) več kot 100 balonov v okolici letališča Murska Sobota ter NIGHT GLOW, ponoči bo namreč 40 festivalnih balonov zažarelo v posebnem sijaju, v vseh barvah in oblikah.

Predstavitev svetovnega prvenstva v poletih s toplozračnimi baloni Murska Sobota 2022

Recommended Posts