Grega Trček

PREDSTAVITEV PILOTA: GREGA TRČEK

Pilot toplozračnega balona Grega Trček je že pred skoraj desetletjem z balonom preletel Slovenijo, kar se je zapisalo med najdaljše slovenske balonarske polete, ponaša pa se tudi s prvim preletom severnega Jadrana. Že dobro desetletje sta pilotiranje in skrb za balone njegova profesionalna dejavnost. Če boste opazili balon nad Bledom, Triglavom ali Ljubljano, je v njem lahko on. Z njim smo se pogovarjali o njegovih začetkih, predvsem pa o preletih Alp, v katerih zelo uživa …

Pilot ste že vrsto let, se še spomnite svojega prvega poleta?

Tako kot večina današnjih pilotov sem tudi sam začel svojo “balonarsko kariero” kot zemeljska ekipa pri pilotu. Vsake toliko časa nas je pilot tudi vzel s sabo v košaro. Tako sem tudi sam dočakal dan, ko sem imel možnost, da se vkrcam v košaro. Svoj prvi polet sem doživel na Ljubljanskem barju. To je bil kratek polet, saj nas je bilo več interesentov, ki smo komaj čakali, da vskočimo v košaro. Pilot je bil Avi Šorn, ki je bil kasneje tudi moj inštruktor pri šolanju za pilota balona. Občutek ob vzletu in v zraku je bil enkraten, sprva nenavaden, ker si bil kar naenkrat v zraku in sploh nisi imel občutka, da se je balon dvignil, odlepil od tal, nato pa si gladko plul nad pokrajino, nobenega občutka vetra, kar je normalno, saj balon potuje z vetrom (smeh). Leta 1989 pa sem se začel šolati za pilota balona.

Preleti Alp niso ravno vsakodneven dogodek v življenju pilota balona, zakaj so za vas tako posebni?

Preleti Alp so poseben izziv, in sicer zaradi specifičnih vremenskih pogojev, ki so potrebni za tak prelet. Razlika med “normalnim” poletom in preletom Alp je tudi v višini, na kateri mora balon leteti, da lahko varno preleti Alpe. Pri preletu Alp običajno letimo na nadmorski višini nekje med 2.500 in 3.000 metrov, včasih za krajši čas tudi do 3.500 metrov. Čas letenja pa je od dve in pol do tri ure (običajen polet traja približno eno uro). Vzletno mesto za takšne prelete je običajno v Ratečah pri Planici, pristanki pa so odvisni od vetra, nekje med Planinskim poljem in Vipavsko dolino.

Zaradi dolžine poleta teh poletov ne moremo opravljati vse leto, predvsem potekajo v zimskem času od novembra do marca.

Zakaj so ti poleti tako posebni? Ko letiš prek slovenskih Alp, praktično vidiš skoraj polovico Slovenije, Julijce, Jelovico, Ljubljansko kotlino, Trnovski gozd, Tržaški zaliv, Gradež, včasih se vidita celo Kvarnerski zaliv in otok Cres. Pogledi in občutki iz odprte košare balona, ko pluješ nad Julijci, so nekaj posebnega.

Glavni pogoj za varno letenje z balonom je primerno vreme. Kakšno vreme potrebujemo za polete prek Alp?

Za uspešen in varen prelet slovenskih Alp potrebujemo zelo specifične vremenske pogoje, in sicer pravo smer vetra, pravo hitrost vetra, baza oblakov mora biti na dovolj veliki višini in seveda vreme brez padavin. Prava smer na višini je smer vetra nekje s 320 stopinj do 350 stopinj, hitrost ne sme biti ne premajhna (vsaj 35-40 km/h) in ne prevelika zaradi možnih močnih turbulenc, ko si nad Alpami.

Ali potrebujete zaradi nadmorske višine, na kateri letite, še kaj dodatne opreme?

Za prelete slovenskih Alp načeloma ne potrebujemo nobene posebne dodatne opreme, ker za letenje na višinah, na katerih letimo, še ni zahtevana uporaba dodatnega kisika za posadko. Imamo pa PLB, transponder, radijsko postajo in ostalo standardno opremo. Uporaba kisika je obvezna na večjih višinah, kot pa mi letimo. Recimo za prelet avstrijskih Alp je kisik obvezen, ker se leti na višinah med 4.000 in 5.500 metrov.

Kako na kontroli letenja spremljajo vaše podvige?

Komunikacija s kontrolo letenja je standardna, pred vzletom najava poleta, ves čas poleta dvostranska komunikacija in pa obvezna uporaba transponderja. Tako nas lahko kontrolor letenja vidi vse čas na radarskem ekranu.

Kaj bi bilo vaše sporočilo vsem, ki pogledujejo za baloni v nebo?

Ne pogledujte samo v nebo, ampak se nam pridružite v tem nepozabnem doživetju: letenju − plutju po zraku. V Sloveniji so trije komercialni operaterji, ki imajo vsa znanja in dovoljenja s strani Javne agencije za civilno letalstvo RS in ki vam lahko omogočijo varno in nepozabno doživetje.

Grega, hvala za pogovor in veliko balonarskih podvigov še naprej!

Recommended Posts